Het hoge dataverbruik van 4G komt regelmatig ter sprake. Je hoort de opmerking “dat sinds 4G mijn databundel binnen een week op is” – steeds vaker. Maar, dit komt niet door 4G zelf. Wel door de manier waarop we het gebruiken.
Het is namelijk helemaal niet zo gek dat je meer gebruikmaakt van mobiel internet met 4G dan met 3G. Hoe sneller de verbinding is die je ter beschikking heb, des te sneller je geneigd bent om er ook echt iets mee te doen, blijkt uit een studie van Mobidia. Die bekeken het internetgedrag van mensen met 3G en 4G abonnementen waaruit bleek dat het dataverbruik vaak verdubbelde. Ook KPN klanten gebruiken 80% meer data wanneer ze overstappen op 4G. En dit gedrag past natuurlijk ook allemaal weer binnen de tijd waarin streamen normaal is geworden, in plaats van het opslaan op de harde schijf van je telefoon. We zijn zo gewend om alles overal beschikbaar te hebben, dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Maar dat betekent ook dat je data nodig hebt om te kunnen streamen.
Wat is een databundel?
Een databundel sluit je af bij je provider. Het is een exacte hoeveelheid data, gemeten in Megabytes of Gigabytes, die je mag verbruiken per periode. Databundels kunnen verschillen van 250MB (Megabytes) tot 10GB (Gigabytes). Het is afhankelijk van je eigen gebruik wat voor databundel je moet afsluiten bij je abonnement. Daarom is het goed om van tevoren te bedenken hoeveel data je zal gaan gebruiken. En baseer die niet automatisch op de bundel die je hebt met je 3G abonnement, want je zal er naar alle waarschijnlijkheid overheen gaan!
Slaan populaire apps een gat in je databundel?
Hoe schat je precies in hoeveel data je verbruikt? Dat is altijd moeilijk. Wij vonden dit zelf ook lastig, vooral omdat we sinds 4G wel 5GB per maand verbruiken aan mobiel internet, zonder dat we echt doorhebben hoe dit komt. Het internet biedt ook geen duidelijke antwoorden en dus gingen we op onderzoek uit naar de meest gebruikte apps, waaruit interessante resultaten kwamen.
Let wel: we hebben geprobeerd zoveel mogelijk data te combineren en onze eigen tests zijn gedaan op een iPhone 5S met 4G – in de praktijk kan het dataverbruik natuurlijk verschillen per toestel/operating system!
- Muziek streamen met Spotify
Muziekdienst Spotify is enorm populair geworden. Je gebruikt volgens de website van Spotify zelf op gemiddelde kwaliteit (Q1) ongeveer 96 kilobit/seconde (kb/s) wanneer je muziek streamt via de app. Omgerekend naar een minuut is dat 5760Kbit per minuut. In Megabytes komt dat uit op 0,703125MB per minuut. Dat klinkt niet als een enorme datavreter, toch? Dat beeld verandert wanneer je weet dat een gemiddeld nummer in de iTunes top 100en lengte heeft van 223 seconden – oftewel 3.7 minuut. Dat zou het gemiddelde verbruik tijdens het luisteren van een nummer op Spotify zo’n (0,703125 x 3,7) 2.6MB maken.
Stel dat je iedere dag een uurtje in het Openbaar Vervoer zit om naar je werk te komen, en een uurtje terug. En dat je tijdens het reizen graag muziek luistert. In een uur passen 16 nummers van 3.7 minuut. Het dataverbruik van Spotify in een uur is dus 16 x 2.6MB: 41.8MB per uur: je zou dan per dag zo’n 83.6MB kwijt zijn aan het luisteren van muziek via Spotify. Zou je dit elke werkdag doen, dan verbruik je meer dan 1.5GB aan Spotify per maand.
Goed, dit in dit voorbeeld wordt elke dag wel erg veel naar muziek geluisterd, maar stel dat je 10 uur per maand naar Spotify luistert, dan ben je toch al bijna een halve Gigabyte kwijt aan Spotify; niet mis. En hoewel dit veel lijkt, valt het wel mee als je bedenkt dat een maand uit 730 uur bestaat.
Website KnowMyApp testte ook het dataverbruik van de muziekdienst op basis van de volgende voorwaarden per dag: drie keer per dag 30 seconden preview luisteren van 2 nummers en deze toevoegen aan een playlist. Een artiest volgen en een volledig nummer luisteren via de radio,albuminfo bekijken, het zoeken en luisteren naar 2 nummers voor een minuut, een radiozender starten en het nummer dat gespeeld wordt “liken”, een categorie filteren en toevoegen aan een playlist, zoeken naar een artiest en een nummer toevoegen aan een playlist en de settings bekijken om de voorwaarden te zien. Een hoop handelingen, die erin resulteren dat ze een gemiddeld verbruik van 2817.93MB per maand noteerden.
Ons verbruik zit hier iets onder omdat we niet al die handelingen uitvoeren maar gewoon naar muziek luisteren. De website van AT&T berekent het verbruik een stuk lager: zij komen uit op 300MB per 10 uur muziek streamen. Dat is bijna de helft en ook niet reëel.
Resultaat: 2.6MB per nummer op laagste kwaliteit (Q1) streamen via Spotify.
- Netflix streamen
Omdat het leven in de trein, bus of achterin de auto ook gewoon doorgaat is het soms leuk om Netflix te kijken als je onderweg bent. Volgens de website van Netflix zelf verbruikt het streamen van video op lage kwaliteit zo’n 0,3GB per uur – 310MB. Dat zou betekenen dat een minuut Netflix streamen 5,1666MB zou kosten. Niet zo heel gek aangezien video nou eenmaal veel data verbruikt. Maar klopt het ook?
We hebben Netflix getest op een iPhone 5S, waarbij we 5 minuten hebben gekeken naar verschillende fragmenten. We keken naar “How I met your mother” en “From dusk till Dawn”.Het gemiddelde verbruik van data na 5 minuten was 34,7MB. Een uurtje Netflix streamen op lage kwaliteit zou dus (6,94 x 60) 416MB kosten. Ruim 100MB meer dan Netflix aangeeft!
Ook KnowMyApp heeft het verbruik van Netflix gemeten aan de hand van hun eigen regels: Het bekijken van een 9 minuten durend fragment tweemaal daags. Daarnaast neem KnowMyApp het zoeken naar een TV show mee, een TV show toevoegen aan favorieten, het pauzeren van een video en het aanzetten van ondertitels, het draaien van je telefoon, het volume aanpassen, voor uitspoelen en terugspoelen en categorie kijken. Zij komen hierbij uit op 3201.44MB per maand.
Hoewel het zeer aantrekkelijk is om je favoriete show te kijken wanneer je je verveelt moet je er dus goed op letten dat het niet in een keer je hele databundel opvreet. Als je een databundel hebt van 1GB en je kijkt een uurtje, zit je al bijna op de helft.
Resultaat: +/- 35MB per 5 minuten (lage kwaliteit) streamen van Netflix
- Youtube video’s kijken
Een veelvoorkomende misvatting is dat het streamen van bijvoorbeeld een YouTube video niet zoveel data verbruikt als wanneer je het zou downloaden. Het is juist precies zoveel data. Streamen is eigenlijk downloaden zonder het bestand op te slaan.
Hoeveel data je verbruikt bij het streamen van een YouTube video is afhankelijk van de kwaliteit waarin het filmpje kan worden afgespeeld. De YouTube app zal nooit op een mobiel netwerk in HD kwaliteit afspelen – dit wordt niet ondersteund, tenminste op iOS en met een mobiele verbinding (geen WiFi).
Wij testten een populaire video in de YouTube app, over een grote verrassing voor een bruid en bruidegom. Dit fragment hebben we 5 minuten bekeken en kostte uiteindelijk 10MB.
Dat zou uitkomen op zo’n 2MB per minuut: Geen grote verrassing, maar wel belangrijk om te weten wanneer je flink wat YouTube filmpjes kijken, bijvoorbeeld via Facebook. Gemiddeld kijken mensen namelijk zo’n 10 uur per maand naar YouTube filmpjes. Als van die 10 uur 3 uur worden bekeken via een mobiel ben je toch een halve gig kwijt.
Ook hier heeft KnowMyApp weer een inschatting gedaan van het verbruik per maand. Hiervoor hebben ze het gebruik gedefinieerd tot het volgende: 3 sessies per dag waarin de home feed wordt bekeken, een video bekijken voor een minuut, een video toevoegen aan ‘Later bekijken’, een nieuwe zoekactie uitvoeren, aanmelden bij een kanaal, navigeren naar suggesties/comments en categorieën doorzoeken. In dit geval zou de gebruiker veel kwijt zijn aan data: 1142MB welteverstaan, of 1.1GB . Dat is veel, maar met 10 uur maandelijks gebruik zou je zeker zoveel data verbruiken.
Resultaat: +/- 10MB per 5 minuten streamen van YouTube
Facebook is megapopulair. Dat blijkt wel aan het aantal gebruikers van het platform wereldwijd. Dat zijn er namelijk 1.2 miljard.. per maand! Actieve gebruikers dus. En opvallend aan het gebruik van Facebook is ook dat de mobiele versie vaker wordt gebruikt dan de desktop versie. Twee derde van de actieve leden logt in via hun telefoon. Het is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun dataplan, maar er wordt eigenlijk weinig rekening mee gehouden omdat apps als Facebook voorheen weinig data verbruikte. Dat klopt, maar dat is nu niet meer het geval, vooral gezien hoe actief er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van het sociale netwerk. Zeker nu Facebook het automatisch afspelen van video heeft geactiveerd in de app! Dit automatisch afspelen kan je overigens makkelijk zelf uitschakelen op je iPhone en je Android telefoon (en in je browser).
Wat zeggen andere websites over Facebook en het dataverbruik?
Ook in dit geval blijven verschillende websites “vaag” over het precieze dataverbruik van Facebook. Niet verwonderlijk, het is ook moeilijk te meten én erg afhankelijk van hoe vaak je je timeline checkt. De enige website die een concreet antwoord geeft in KnowMyAp. Zij baseren hun meting op de volgende voorwaarden: Een keer per dag 3 keer Facebook “checken”, dan 5 reacties achterlaten, 5 berichten “liken”, een video bekijken, 3 foto’s bekijken en een keer door je timeline scrollen, 1 keer inchecken en 1 keer een foto uploaden. Volgens de website zou iemand met dit verbruik uitkomen op 626,15MB maandelijks verbruik aan Facebook.
Wat zegt ons onderzoek over het dataverbruik van Facebook?
Dat het moeilijk testen is hoeveel data Facebook precies verbruikt blijkt wel uit de uitkomst van onze metingen. In tegenstelling tot KnowMyApp hanteren wij een “doe maar normaal” gebruikswijze met de Facebook app: een keer openen, scrollen en een post liken is wat de meeste mensen vaak doen. Toch blijkt dat wanneer we dit doen, Facebook al na twee minuten gebruik 1,8MB heeft verbruikt. Andere metingen laten verbruik zien van 4,3MB, en 627KB. We komen uit op een gemiddelde van 3MB per keer dat we Facebook “even checken” – hierbij rekening gehouden dat je soms een foto uploadt of video kijkt!
Valt mee natuurlijk. Maar, gemiddelde Facebook gebruikers loggen 14(!) keer per dag in om even te kijken wat er gebeurt. Dat is wel erg veel, en daarom houden wij vast aan een gemiddelde inlog van 7 keer per dag. Dat zou betekenen dat je in een maand zo 630MB kwijt bent aan data omdat je Facebook checkt. Met een databundel van 1GB verbruik je daarmee al fors meer dan de helft aan het even checken van je Facebook – opletten dus!
Resultaat: +/- 600MB per maand wanneer je 7 keer per dag inlogt, gemiddeld 3MB per check
Ook Instagram is een app die enorm in populariteit heeft gewonnen het afgelopen jaar. Met zo’n 75 miljoen gebruikers is de app vooral onder jongeren in trek. Instagram schijnt zelfs populairder te zijn onder jongeren dan Facebook. Met Instagram deel je foto’s en video’s direct in je feed, waar je vrienden dit kunnen zien, “liken” en er commentaar op kunnen geven. Eigenlijk net als Facebook, maar dan puur gericht op foto’s en video’s zonder de optie om losse tekst te kunnen plaatsen. En er zit een maximum lengte aan de video’s die geplaatst kunnen worden op instagram: deze mogen maximaal 13 seconden lang zijn.
Het is niet verwonderlijk dat een app die zich alleen focust op foto’s en video’s een zwaar verbruiker is op gebied van data.
Wat zeggen andere websites over het dataverbruik van instagram?
Ook hier blijven andere website te vaag. Zo zegt de Courant.com dat je zo’n 9.4MB per maand kwijt bent aan Instagram, hoewel dit eerder een dagelijkse hoeveelheid MB’s zijn die je verbruikt met de app. Als we naar KnowMyApp kijken is dit ook een behoorlijk verschil: zij geven aan dat je met Instagram zo’n 838,23MB per maand verbruikt, wat zou neerkomen op bijna 28MB per dag. Nogal een contrast dus!
Wat zegt ons onderzoek over het dataverbruik van Instagram?
Natuurlijk hadden we wel verwacht dat Instagram behoorlijk wat data zou vreten – filmpjes en foto’s zijn nu eenmaal wat zwaarder dan andere content. En ons voorgevoel bleek waar: We kwamen uit op een gemiddeld verbruik van 3.6MB per keer dat we instagram bekeken. En daarbij hebben we gewoon wat foto’s bekeken in onze feed en een keer foto geüpload, ge-“liked” en commentaar gegeven op een foto. Dat is in een minuut gebeurd, en 3.6MB is dan toch behoorlijk! Stel dat je bijvoorbeeld drie keer per dag op instagram zou kijken – iets wat veel jongeren tegenwoordig doen – dan ben je toch 10,8MB kwijt per dag aan instagram. Dat is zomaar 324MB per maand.
Resultaat: +/- 320MB per maand wanneer je 3 keer per dag instagram checkt
- Het nieuws kijken met de NOS app
Nog nooit was het zo makkelijk om even het nieuws te kijken op je telefoon. Naast apps als Nu.nl is het streamen van het nieuws ook steeds normaler aan het worden. Wij bekijken bijvoorbeeld ‘s ochtends even in de trein het NOS journaal van 08.00 uur.
Dat video streamen veel data kost bleek al uit andere streaming diensten als YouTube en Netflix, maar de NOS-app spant hier toch de kroon. We keken naar het nieuws in 60 seconden en daarmee verbruikten we 21,8MB! Voor een minuut. Dit komt doordat NOS streamt in HD kwaliteit als je verbinding dit toelaat. En 4G laat dit natuurlijk toe. Als je zuinig wil zijn op je databundel is het dus niet handig om elke ochtend het nieuws dat 5 minuten duurt te kijken – dan ben je zo 100MB kwijt.
Resultaat: +/- 100MB per 5 minuten nieuws kijken
- Nu.nl app
We blijven even in de nieuws-hoek, want een mega-populaire app is natuurlijk die van Nu.nl. Heel veel mensen gebruiken de app wanneer ze even niks te doen hebben om het nieuws te checken. Logisch, want er staat altijd het laatste nieuws op en werkt gewoon goed.
Wij testten het dataverbruik van de Nu.nl app door middel van het openen van de app en vervolgens 4 artikelen aan te klikken – normaal gebruik dus. We bleken een gemiddeld verbruik te hebben van 1.5MB per bezoek. Doe je dat twee keer per dag, dan zit je op zo’n 90MB per maand. De Nu.nl app is dus geen enorme data-vreter, maar kan toch aardig aantikken!
Resultaat: +/- 90MB per maand wanneer je 2 keer per dag een paar artikelen leest
Conclusie
Hou bij het afsluiten van een nieuw abonnement rekening met wat voor gebruiker jij bent. Zit je veel in het openbaar vervoer en maak je daarbij veel gebruik van je smartphone? Neem dan een flinke bundel; 3 tot 5GB is dan niet overbodig, ook al klinkt dit als een enorme databundel! Gebruik je je telefoon echter alleen om af en toe je Facebook te checken, in plaats van 7 keer per dag, en misschien wat foto’s te bekijken of YouTube filmpjes, dan heb je aan 1 – 2GB echt wel genoeg. Wil je echter muziek streamen en af en toe wat langere video bekijken, ga dan voor een grotere databundel. En bedenk dat je geneigd bent om sneller gebruik te maken van je mobiel internet met 4G dan met 3G. Dus je gebruik kan nog steeds aanzienlijk stijgen!
Geen reacties op “4G en dataverbruik: funest voor je databundel?”