We stellen hogere eisen aan ons mobiele internet. Internet op je telefoon moet sneller,stabieler en het moet vooral overal bereikbaar zijn. Het antwoord op deze eisen zie je terug in het 4G netwerk. Met de uitrol van 4G in Nederland zijn we een heel nieuwe weg ingeslagen op het gebied van telecommunicatie.
Altijd en overal: 4G in Nederland
Begin 2013 startte KPN met de uitrol van 4G in Nederland. In de zomer volgde Vodafone en ook Tele2 en T-Mobile zijn al aardig op weg. En de eerste gebruikers zijn razend enthousiast, want dankzij de komst van 4G in Nederland is mobiel internetten een heel ander verhaal. Met het 4G netwerk kun je overal in Nederland video’s en series bekijken in HD-kwaliteit, zelfgemaakte video’s uploaden en foto’s razendsnel delen. 4G biedt hiermee nieuwe, onbegrensde mogelijkheden op het gebied van online communicatie in Nederland.
Waar beschik je over 4G in Nederland
De uitrol van 4G in Nederland gaat nu snel, zelfs nog sneller zelfs dan vooraf gedacht. Elke week komen er nieuwe 4G masten bij. Met de dekkingskaart kun je zien over al 4G dekking is in jouw woonplaats.
Geschiedenis 4G in Nederland
Het eerste digitale draadloze-telefoniesysteem in Nederland was GreenPoint. Midden jaren negentig maakten 60.000 Nederlanders daar gebruik van. Met deze PTT-dienst konden mensen bellen op plekken rondom GreenPoints . Het was dus geen landelijk dekkend netwerk, maar eerder een netwerk van hotspots zoals je nu de wifi-hotspots hebt. Wilde je bellen, dan moest je dus eerst op zoek naar zo’n hotspot. Anders dan een wifi hotspot, moest je daar wel voor betalen.
GSM
KPN introduceerde in 1994 het eerste gsm-netwerk, gsm staat voor Global System for Mobile Communications. Daar was Nederland vrij laat mee, want in andere landen was deze technologie al een tijd in gebruik. GSM wordt beschouwd als de tweede generatie mobiele telefonie (2G), de voorloper van 3G en 4G.
Mobiel internetten met 3G
Met de komst van de 3G-technologie in het millennium, hebben mobiele gebruikers een breder bereik van diensten met meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan bellen via het internet, videoconferentie en breedbandinternet. Bellen met je smartphone is niet zo belangrijk meer, zolang we maar snel en overal kunnen surfen. De iPhone heeft hier behoorlijk aan meegeholpen. In 2008 wordt de dekking uitgebreid, gaan snelheden omhoog, de prijzen omlaag en databundels verruimd. Mobiel internetten was nog nooit zo populair. In 2010 is het mobiele internet zelfs zo geliefd dat providers aangeven dat ze netwerkproblemen hebben door het toegenomen dataverkeer, vooral door de opkomst van Android en iPhone. Met het nieuwe 4G in Nederland hebben we dat probleem niet meer en is er op het nieuwe netwerk ruimte voor iedereen.
Ook interessant:
Jij en het 4G netwerk
We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met de dekking in Nederland. Waar in Nederland heb jij wel goed bereik en waar niet? Laat hieronder een reactie achter!
Een reactie op “4G in Nederland”
February 3, 2017
PeterOp het KPN website beweren ze 99% van Nederland met 4G te dekken. Twee jaar geleden had ik daarom een (duur) KPN mobiel abonnement genomen. Helaas ondekte ik dat die ene % ook mobiel was en heel vaak net daar waar ik het wilde gebruiken. Betrouwbare 4G dekking in Drachten heb ik in straal van zo’n 100M rond de KPN winkel. Daarbuiten zelden. Ik ben dus nu overgestapt op een andere provider met 3x zoveel data en belminuten, goedkoper en geen merkbaar verschil in 4G dekking. Ik vermoed dat de dekkingsgraad niet geographisch bepaald is maar door het aantal mensen. Na dekking van de Randstad en een paar palen in “de provincie” is dat al snel gehaald. Balletjes van de geit, of zo…