De TU Delft staat erom bekend prachtige innovatieve ideeën te realiseren. En ook ideeën die levens kunnen redden. Zo bedacht Alec Momont de ambulance drone; een onbemand vliegtuig met een ingebouwde defibrillator, om zo heel snel te hulp te schieten bij een hartstilstand. En dat gebeurt via 4G.
Alec ontwikkelde de tijdens zijn afstuderen. Het apparaatje weegt zo’n 4 kilo en vervoert een defibrillator. Door middel van een GPS weet de drone zelfstandig te vliegen naar zijn benodigde locatie. Die locatie wordt namelijk achterhaald door het telefoonsignaal van de beller in nood.
Bekijk het interview met Alec in DWDD:
De drone vliegt met zo’n 100 kilometer per uur door de lucht en kan daardoor heel snel ter plaatse zijn. Dat is een enorme vergroting van de overlevingskans wanneer iemand een hartstilstand krijgt. “In de EU krijgen jaarlijks ongeveer 800.000 mensen een hartstilstand en slechts acht procent overleeft dit,” zegt Momont. “De belangrijkste reden hiervoor is de relatief lange responstijd van de hulpdiensten – ongeveer tien minuten. Hersendood en overlijden treedt al binnen vier tot zes minuten op. Met de ambulance-drone wordt het mogelijk om defibrillatie-apparatuur binnen één minuut naar een patiënt te brengen in een gebied van 12 vierkante kilometer. Met die responssnelheid stijgt de overlevingskans van acht procent naar tachtig procent.”
Geen reacties op “De 4G drone die levens redt”